ПЧЕЛЕН МЕД – ЕСТЕСТВЕНА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА С АМИНОКИСЕЛИНИ

ПЧЕЛЕН МЕД – ЕСТЕСТВЕНА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА С АМИНОКИСЕЛИНИ

Аминокиселините са важен компонент в меда, дори и в малки количества правят меда естествена хранителна добавка, източник на аминокиселини. Аминокиселините в състава на пчелния мед произхождат от пчелите, нектара и полена.

Изследване на учени от Полския Химичен Университет във Вроцлав доказва наличието на 25 свободни аминокиселини в изследвания от тях меда. Тяхното количество варира в широки граници от 186,19 мг/кг до 921,08 мг/кг при различните видове мед и се определя от ботаническия произход на меда.

Доминиращата свободна аминокиселина във всички видове мед е пролин. Тази аминокиселина идва главно от пчелите по време на преобразуването на нектара в мед.

Други аминокиселини с високи нива почти във всички видове мед са: аспарагин, валин, изолевцин, левцин, тирозин, фенилаланин – средно съдържание от 4 до над 85 мг/кг.

Аминокиселини с по-ниски нива, но почти във всички видове мед са: треонин, серин, глутаминова киселина, глутамин, аланин, β-аминобутанова киселина, лизин – средно съдържание от около 3 до 10 мг / кг.

пчелен мед - естествен източник на аминокиселиниАминокиселините се грижат за възстановяването на тъканите и участват в изграждането на клетките. Функциите им са: структурна, ензимна, хормонална, имунна, транспортна и енергийна. Важна роля на аминокиселините е, че образуват антитела, които се борят срещу бактерии и вируси. Аминокиселините участват в мускулната активност и в пренасянето на кислород в тялото.

Съществуват над 100 аминокиселини, но в състава на белтъците в човешкото тяло се срещат 20. Установена е и 1 небелтъчна аминокиселина – γ-Aba, която се синтезира в мозъка

От тези 20 аминокиселини – 8 са незаменими (есенциални) аминокиселини, 7 от които се съдържат в пчелния мед и 12 са заменими, от които 11 се съдържат в пчелния мед.

пчелния мед, естествен източник на аминокиселини

Ето за какво са отговорни незаменимите аминокиселини, установени и в пчелния мед:

 1. Met – метионин

Метионинът намалява холестерола в кръвта, предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб, ускорява възстановяването на чернодробната и бъбречната тъкан и производството на лецитин. Има силно изразени антиоксидантни свойства – важен фактор в превенцията на различни видове тумори. Метионинът подобрява състоянието на кожата, предпазва ноктите от чупене и намалява косопада. Той е основа за формиране на креатина. Може да има умерено антидепресивно действие.

 1. Thr – треонин

Треонина контролира мастното отлагане в черния дроб. Участва в изграждането на емайла на зъбите, еластина, колагена, както и в синтеза на други аминокиселини като глицин и серин. Той стимулира имунната система и производството на имуноглобулини и антитела.

 1. Lys – лизин

Лизина влиза в състава на всички белтъци и е необходим за растежа, възстановяването на тъканите, производството на антитела, хормони, ферменти и албумини. Лизинът има противовирусно действие по отношение вируси, предизвикващи херпес и остри респираторни инфекции. Участва в синтеза на колагена и възстановяването на тъканите. Подобрява усвояването на калция от кръвта и транспорта му в костната тъкан.

 1. Phe – фенилаланин

Фенилаланинът влияе пряко върху химическите процеси в мозъка. Действието му е стимулантно и антидепресантно. Може да повиши настроението, да подпомогне паметта и усвояването на знания. Намалява апетита, болката и нуждата от сън. Фенилаланинът участва в изграждането на протеините в тялото. Той е естествен прекурсор на невромедиаторите допамин и норадреналин. Допамина повишава моторна активност, способността за заучаване, контролира вниманието, отговаря за настроението и мотивацията. Допаминът се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.

 1. Ile – изолевцин

Изолевцин е необходим за образуването на хемоглобина, за стабилизиране и регулиране на кръвната захар и енергийното ниво. Той се метаболизира в мускулната тъкан и е много ценен за спортисти, тъй като увеличава енергията на тялото, повишава издръжливостта, подпомага заздравяването и възстановяването на мускулната тъкан.

 1. Val – валин

Валина има стимулиращо действие по отношение на растежа, мускулната маса и възстановяването на тъканите. Валинът се използва използва като източник на енергия в мускулната тъкан, там той е във висока концентрация.

 1. Leu – левцин

Левцинът нормализира повишеното ниво на кръвната захар и спомага за повишаване на производството на растежен хормон. Стимулира протеиновия синтез в мускулите и съдейства за укрепването на костите.

Изолевцин, Левцин и Валин се използват успешно от активно спортуващите за възстановяване и увеличаване на мускулната маса.

Ето за какво са отговорни заменимите аминокиселини, установени в меда:

 1. Ser – серин

Серина е важен за физическото и за психическото здраве на човека. Отговаря за правилното функциониране на мозъка и централната нервна система, тъй като е основен градивен елемент на невротрансмитера ацетилхолин. Взема участие при формирането на мускулите, метаболизма и поддържането на имунната система. Серинът е необходим при производството на триптофан, имуноглобулини, антитела и подпомага понижаването на нивата на кортизол в кръвта.

 1. Asp – аспарагинова киселина

Аспарагиновата киселина, играе важна роля в клетъчното хранене и синтеза на редица важни за организма аминокиселини и биохимикали като аспарагин, аргинин, лизин, метионин, треонин, и изолевцин. Тя помага за транспортирането на минерали, необходими за формирането на носителите на наследствената информация РНК и ДНК. Укрепва имунната система като насърчава производството на имуноглобулини и антитела. Аспартиновата киселина поддържа работата на мозъка като стимулира производството на невротрансмитери и химични вещества, необходими за нормалното психическо функциониране.

 1. Asn – аспарагин

 Аспарагинът е необходим за поддържане на равновесието в централната нервна система. Предпазва от прекомерна нервност или прекомерна летаргия. При превръщането си обратно в аспартат произвежда енергия, която мозъкът и нервната система използват в метаболизма.

 1. Glu – глутаминова киселина

Тя е главен предавател на нервни импулси в мозъка. Глутаминовата киселина осигурява основно енергия за мисловната дейност като участва в метаболизма на мазнините и въглехидратите. Тя има съществена роля в азотния обмен и синтеза на протеините в мускулите. Глутаминовата киселина се свързва с натрия, за да образува мононатриев глутамат – вещество, което се синтезира от организма като стимулатор на вкусовите рецептори.

 1. Gin – глутамин.

Глутаминът е най-изобилната по количество свободна аминокиселина в организма, която се съдържа главно в мускулите на тялото. Тъй като лесно преминава кръвномозъчната бариера, тя е известна като „гориво за мозъка“. Там глутаминът се превръща в глутаминова киселина, която е незаменима за мозъчните функции, и обратното. Също така повишава количеството на ГАМК, която е необходима за поддържане на нормалната функция на мозъка и умствената активност

 1. Pro – пролин

Пролина поддържа младостта на кожата и здравината на косата и ноктите. Подобрява структурата на кожата като подпомага производството на колаген и намалява загубата му в процеса на стареене. Помага за заздравяването на хрущялите, за подсилване на ставите, сухожилията и сърдечния мускул. Пролинът има ключова роля в лечението на заболявания като остеопороза и хронични болки в гърба. Способността му да подпомага усвояването на протеините го прави предпочитан от атлетите и хората, подложени на интензивни физически натоварвания.

 1. Gly – глицин

Глицинът изобилства в човешкото тяло, вкусът му е сладникав. Той е най-концентриран в кожата, съединителната тъкан и мускулите. Няколко изследвания демонстрират, че глицинът подобрява качеството на съня. В спортен план спомага за понижаването на умората и увеличаването на издръжливостта, заради положителния си ефект върху глюкозния метаболизъм и синтеза на креатин фосфат. Притежава силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Глицинът изгражда колагеновия протеин и се счита, че има потенциални ползи за синтеза на колагенови тъкани, за забавяне на стареенето и за възстановяване на засегнати сухожилия и хрущяли. Притежава силни детоксикиращи свойства. Установено е, че глицинът регулира алкохолните нива в стомаха и спомага при лечението на алкохолен хепатит, редуцира невротоксичността при употреба на лекарства и предотвратява формирането на свободни радикали в бъбреците;

 1. Ala – аланин

Аланинът е най-важната аминокиселина за правилното поддържане нивата на глюкозата в кръвта. Той се освобождава и разгражда в организма по време на интензивно физическо натоварване и отговаря за почти половината количество глюкоза, произведена от черния дроб. Аланинът е важен източник на енергия за мускулите, мозъка и централната нервна система. Той помага в метаболизма на захари и органични киселини и допринася за засилване на имунната система, като стимулира производство на антитела и неутрализира токсините, получени от обмяната на веществата.

 1. Tyr –тирозин

Тирозинът регулира настроението – липсата на нормални количества от него води до недостиг на норепинефрин в мозъка, което от своя страна причинява развитието на депресия. Той има леко антиоксидантно действие, потиска апетита и спомага за намаляването на мазнините в организма. Стимулира производството на меланин (пигмент, отговорен за цвета на кожата и косата). Той поддържа функцията на надбъбречната, щитовидната и хипофизната жлеза, помага за образуването на червените и белите кръвни телца. Тирозинът има важно значение за стимулирането и регулирането на мозъчната дейност, подобрява настроението като стимулира отделянето на хормоните епинерфин и допамин.

 1. Orn – орнитин

Орнитинът съдейства за отделянето на растежния хормон, подпомагащ метаболизма на излишните мазнини в организма. Орнитинът е необходим за нормалното функциониране на имунната система и черния дроб. Тази аминокиселина неутрализира амоняка и подпомага регенерацията на черния дроб. В кожата и съединителната тъкан са установени високи концентрации на орнитин, полезни за оздравителните процеси и възстановяването на увредените тъкани.

 1. His – хистидин

Редица изследвания доказват важността му за поддържането на сексуалната функция, тъй като хистидинът е свързан със синтеза на хистамин – необходим за стимулирането на сексуалната възбуда. Хистамина се освобождава от клетките на имунната система и в алергична реакция. Хистидинът играе важна роля в поддържането на доброто състояние на кожата, подпомага възстановяването при дерматити и способства естествената защита от UVA/UVB лъчи на слънцето. Регулира съдържанието на  основните микроелементи  – желязо, мед, молибден, цинк и манган. Клинични проучвания сочат, че хистидинът действа като естествен детоксикатор – защитава организма от радиация и тежки метали и спомага за изхвърлянето им чрез стимулиране на производството на стомашни сокове, необходими за нормалното храносмилане.

 1. Arg – аргинин

Аргининът засилва функциите на имунната система. Повишава активността на тимусната жлеза, в която се произвеждат Т-лимфоцити (Т-клетки), важни елементи на имунната защита. Тя подпомага детоксикацията чрез неутрализиране на амоняка. Потребността от аргинин е голяма при мъжете – в спермата се съдържа 80% от това протеин-изграждащо вещество. Някои изследвания показват, че аргининът е полезен при лечение на стерилитет при мъжете. Намира се във високи концентрации в кожата и съединителната тъкан, подпомагайки оздравяването и зарастването на увредените тъкани. Спомага за регулирането на теглото като улеснява повишаването на мускулната маса и намаляването на подкожната мастна тъкан

 1. β-Ala – бета-аланин

Бета-аланин доказано повишава мускулната сила и издръжливостта по време на натоварване. Основният продукт на бета-аланина, карнозинът, се съдържа в значителни количества в мускулната тъкан, и по-точно в тип 2 мускулните фибри.Това са така наречените анаеробни мускулни влакна, отговорни за сила, мощност и бързина. Определени количества карнозин се съдържат и в мозъка.

 1. γ-Aba – гама-амино маслена киселина

ГАМК е небелтъчна аминокиселина, която се синтезира в мозъка и подпомага неговата възстановителна функция. Изследвания доказват, че ГАМК увеличава алфа-мозъчните вълни, които са отговорни за отпускането и намаляването на напрежението, подобно на медитация

 Без доказани свойства за човешкото здраве и тяло остават 4 от установените аминокисени:

 1. α-Aba – алфа-амино маслена киселина

 2. β-Aba – бета-амино маслена киселина

 3. α-Aaa – алфа амино адипинова киселина

 4. EA – етиламин

Тази статия дава обща информация за аминокиселините и има за цел да ви запознае с тях. Похапвайки мед, вие трудно ще си набавите цялото количество от всяка една аминокиселина, необходимо за правилното функциониране на вашия организъм. Тези аминокиселини се намират и в други храни в различни количества и пропорции.

Част от полезните свойства на меда се дължат на неговия аминокиселинен състав.

В статията са използвани данни от www.journal.pan.olsztyn.pl, www.yadda.icm.edu.pl,  www.bg.wikipedia.org, www.compoundchem.com, както и информация от известни здравни и фитнес сайтове.

 

С етикети ,,,,,